Fény renderelése a Darkspore-ban

Megosztom az iWiW-en! Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Hozzáadom a Startlapomhoz! Megosztom a MySpace-en! Könyvjelző és megosztás
Jómagam nem vagyok túl jártas a 3D-s technikákban, de igyekszem érthetően elmondani, mi is az a "renderelés" azok kedvéért, akik most hallanak róla először.  A renderelés az a folyamat, melynek során a számítógép előállítja a végleges grafikai hatásokat. Tehát megtervezünk egy karaktert, az még nem renderelés, csak ha hozzáadjuk a fényeffektusokat, textúrákat... stb. Remélem valamennyire érthető volt. Na és most akkor a Darkspore.
"Üdv,David vagyok, de a Maxisnél csak "DLS"-nek szólítanak. A Darkspore "főmérnöke" vagyok, és egyben a három grafikus egyike aki a projekten dolgozik (Szia Alec és Ryan!).

Arra gondoltam srácok, hogy kicsit bemutatom nektek a renderelést (főképp a fénykezelést). A Darkspore egy úgynevezett "alkalmazkodott renredelőt" használ, ami meglehetősen új és eléggé különbözik a Spore-tól, de sokkal jobban beválik a közelgő játéknál.

Megpróbálom elmagyarázni, hogy is működik az alkalmazkodott renderelő úgy, hogy (remélhetőleg) mindenki megértse. Eközben szeretnék megmutatni néhány dolgot, hogy hogyan is rajzoljuk meg a környezetet a Darkspore-ban. Minden kép, amit látni fogtok a játék éppen futó hibakereső változatából valók (ez péntek éjjel, mielőtt hazamentem a hétvégére - mert olyan lelkes voltam :D). Készen álltok?

Na nézzünk körbe kicsit a környezeten, a Zelem's Nexus-on, a szerkesztőben. Ez a környezet már látható volt a demókban (elég régen), tehát már bepillantást nyerhettünk az eddig elkészült helyszínre.De nem úgy, ahogy most! Ez egy madártávlati nézete a játékszint kezdőhelyének. Ezt így a játékban te nem fogod látni, de nekem kézenfekvő, hogy megmutassam a fényeket, a világítást. Nézzük meg a hibakeresőt úgy, hogy a fényforrások hatáskörét bekapcsolom:Minden dróthálós labda egy "pont fény" - ha nem ismered azt a kifejezést, akkor gondolj úgy rájuk mint fénygömbökre, amiknek a fénye egyetlen pontból jön és minden irányba terjed (hatásuk a körülhatárolt területeken van). Ők csak a fények egyik típusa azok közül, amit használunk. A többi helyi fényhatás közé tartozik a reflektorfény, a vonalfény, és van olyan is amit globális fénynek nevezünk, de maradjunk egyszerűek.

Most nézzük a zöld világítást az energiahíd tetején.Látod azt a zöld fényt a földön, ami úgy néz ki, mintha az energia hídból jönne? Ez abból a fényforrásból jön, amit bekarikáztam a madártávlatból - a fényforrást a mi grafikusaink helyezték el. Ők helyezik el az ilyen fényforrások százait ezen a szinten, ezzel adva finom és drámai megvilágítást a jelenethez. Most nézzük, hogyan járul hozzá a fény a jelenethez:Ezen a képernyőképen látható a szétterjedt fény. Gondolj erre, mint egy képre ami csak a fényt mutatja, semmi mást (mindenféle objektum nélkül - egyfajta "fény felszín"). Láthatod ahogy a fény megvilágítja a talajt. A fény most sokkal fényesebbnek látszik mint a fentebb a képeken, ez azért van mert itt szabályozva/modulálva van (meg van szorozva), a fenti objektumok színe által (pl.: amelyek sötétebbek és  még is visszaverik a fényt, azoknak láthatóan csökken a szerepe).

Ez egy másik típusú megvilágítás - a tükröződő fény. Nézd csak meg:Itt egy kép, amin csak a tükröződő fény látható. Mint láthatod, csak azok a megcsillanó részek láthatók, amik visszaverik a fényt. Ezek a fajta fények hozzá lettek adva a jelenethez. Most lássuk, hogyan is dolgoznak a fények. Először is, szükségünk van úgynevezett "normálokra". Nézd csak meg ezt:Színes, akár a cukorka - he?

Most egy kis matek. Ez itt srácok három komponens vektor (x, y, z), lényegében ezek merőlegesek minden pixelre az objektumok felületén.

Képzeld el ezt úgy, hogy ezek kis nyílhegyek a felületről indulnak, és a felület durvaságát követik.

Elég nehéz a nyilak százezreit figyelni, ezért színek formájában ábrázoljuk őket, a piros az x, a zöld az y, és a kék a z. Szóval például ahol pirosat látsz, ott a nyilak hegyei sokáig pozitív irányba mutatnak az X tengely mentén.

Oké, még egy dolgot szeretnék nektek mutatni, és utána beszélek arról, hogyan kalkuláljuk ki a világítást, ezekkel a vicces normálokkal.Ezt úgy hívjuk, hogy "mélység csiszoló". Azok a dolgok amiket sötétnek látsz, közel vannak hozzád, amiket világosnak azok távolabb. Arra használjuk mindegyik pixel mélységét és képernyő-koordinátáját, hogy a felszín pixelei alatt lévő felszín pozícióját megtalálják. Szükségünk van erre a pozícióra a fény kiszámításához.

Oké, na lássuk, hogyan is kalkuláljuk ki a fényt ezen normálok és pozíciók segítségével. De először is figyelmeztetlek - nem vagyok művész. Szóval kérlek bocsásd meg nekem ezt az egyszerű diagramot:Oké, most képzeld el, hogy a fekete vonal a felület és a zöld nyíl a merőleges (merőleges a felületre abban a pontban). A másik vicces fekete dolog ami úgy néz ki, mint egy rakétahajó, valójában egy szemgolyó az én verziómban. A szemgolyó lefele néz a sötét lila nyíl mentén, ahhoz a ponthoz amit meg akarunk világítani. A kék nyíl hegye a fény felé mutat (a sárga vonalak a napra emlékeztetnek), a halvány lila nyíl reprezentálja a sötét lila nyíl visszapattanását, mint ha kipattant volna a felületről, akár csak egy biliárdgolyó.

Megvan? Oké -  a kék nyíl (ami a fényfele mutat) és a zöld nyíl (a merőleges) távolságától függően,  a fény sokkal ragyogóbb lesz. Ha a közeli fény a felületre mutat, fényesebb lesz tőle. Végül, ha egy erősebb fény (mondj 100 wattos villanykörtét negyven helyett) mutat a felületre, az világosabb lesz annak hatására. Ezek mind belekerülnek a kalkulációba, ami elkészítette a "szétszórt fény együttműködése" képet.

Most nézzük a kék és a halvány lila nyilat, amik közelségétől függően kerül bizonyos mennyiségű és nagyságú fény a "szembe". Kombináld ezt azzal, hogy milyen csillogó a felület, ezek segítségével készítettük a "tükröződő fény" képet fentebb.

Itt látható, milyen csillogóvá tették a dolgokat a grafikusok a Zelem's Nexus-on:A fehér részek a képen, a fényesebb részek. Nézd meg a "tükröződő fény" képet megint és fogadok, hogy látni fogod a kapcsolatot.

Oké, itt ez a kép megint de most kikapcsoltam a globális világítást, szóval láthatod a szétszórt és a tükröződő fények közreműködését tisztán, csak a lokális pontfénnyel megvilágítva:Most kérdezhetnél magáról az energiahíd testéről is. Az is világít nem? Nos nem. Egyszerűen csak meg lett rajzolva, és ekkor hozzá adták a ragyogás. Itt látható a ragyogás csiszolva, mielőtt elmostuk és visszaadtuk a jelenethez:Most tisztán látod a hidat, szóval tényleg ragyog. Ezzel értük el, hogy úgy nézzen ki, ahogy kinéz.

Figyelmeztettelek, hogy amiket az imént mutattam neked, azok nem lettek rögzítve. Amióta ez a jelenet kész, a változásoknak nincs hatása a fényekre, és nincsenek új információk beírva a fények csiszolásához.

Úgy vélem, ez egy kis ízelítő volt. Nagyon sok dolog zajlik a színfalak mögött, mint például fénytervezés, fényhatások, árnyékok, árnyék válogatta fények, animált fények ... stb. de hagyunk egy kis meglepetést a következő alkalomra is!

Köszönet az olvasásért, remélem tetszett!

-dls (aka MaxisDave)"
  « vissza a főoldalra  

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs azonosítód, regisztrálj oldalunkon!

  Hozzászólások5  

myy1212

2018-02-03 04:01:00 [5]

hollister, new balance, pandora, fendi outlet, north face, nike roshe, burberry uk, roshe runs, ralph lauren uk, browns nfl jersey, babyliss, broncos nfl jersey, barbour jackets, nike air max, patriots nfl jersey, burberry outlet, cheap oakley, burberry outlet, ray ban, true religion outlet, cheap shoes, nike free 5.0, cheap nhl jerseys, michael kors outlet, seahawks nfl jersey, new balance shoes, nike free, pandora uk, puma, kate spade outlet, boston celtics jerseys, michael kors uk, ferragamo, air max, nike store, oakley sunglasses outlet, bucks jersey, hilfiger outlet, swarovski, dsquared2 outlet, skechers shoes, tommy hilfiger, nba shoes, true religion jeans, michael kors, michael kors, new balance, bengals nfl jersey, coach factory outlet, celine handbags, hollisterco, oakley sunglasses, soccer shoes outlet, ferragamo shoes, asics outlet, handbags outlet, marc jacobs, philadelphia 76ers jersey, michaelkors.com, prada handbags, ed hardy, polo ralph lauren outlet online, michael kors outlet online, adidas shoes, hollister clothing store, cowboys nfl jersey, birkenstock, coach outlet online, rolex watches, falcons nfl jersey, timberland, bcbg dresses, mont blanc, converse shoes, north face backpacks, pandora charms, rolex watches for sale, nhl jerseys, c.c beanies, hollister clothing store, michael kors outlet, pandora, converse sneakers, coach black friday, chargers nfl jersey, lunette oakley, air max 2015, adidas tracksuits, calvin klein, ray ban sunglasses, jazz jersey, ray ban outlet, vans, thomas sabo charms, true religion, michael kors outlet online, christian louboutin, nba jersey, oakley vault, chiefs nfl jersey, hilfiger, moncler outlet, soccer outlet, mk outlet online, packers nfl jersey, coach outlet, the north face outlet, reebok shoes, giants nfl jersey, bottega, kate spade, ray ban, fitflop , burberry outlet online, hogan, kings jersey, woolrich outlet, hermes, ray ban sunglasses outlet, armani exchange, oakley outlet online, burberry, oakley sunglasses outlet, barbour jackets, converse, nike air, spurs jersey, nike air max, giuseppe shoes, hugo boss online, instyler, omega watches, longchamp outlet, timberland shoes, philipp plein, nike shoes outlet, kate spade outlet, pandora jewelry, vikings nfl jersey, giuseppe zanotti, coach outlet online, oakley sungalsses outlet, burberry, hollister, stone island, grizzlies jersey, thomas sabo, jordan retro, ray ban wayfarer, timberland outlet, marc jacobs, ralph lauren polos, omega watches, ravens nfl jersey, colts nfl jersey, jimmy choo shoes, detroit pistons jerseys, jimmy choo, michael kors outlet, tory burch outlet, nike store, north face jackets, juicy couture, cheap nike shoes, new balance, nets jerseys, michael kors uk, michael kors outlet online sale, suns jersey, nike air max, swarovski crystal, bcbg max, miami heat jerseys, northface, soccer shoes, coach outlet, polo ralph lauren outlet, longchamp handbags, fred perry outlet, polo outlet, burberry handbags outlet, azcardinals nfl jersey, dolphins nfl jersey, ralph lauren, birkenstock, nike, christian louboutin, buccaneers nfl jersey, fidget spinner, ray ban sunglasses outlet, retro jordans, hilfiger online shop, prada, adidas schuhe, lions nfl jersey, mont blanc pens, saints nfl jersey, skechers, nike factory, adidas, cheap ray ban, oakley, longchamp, coach outlet, steelers nfl jersey, lacoste outlet, rolex watches, vans shoes, michael kors outlet, new balance outlet, watches, cheap jordans, longchamp handbags outlet, basketball shoes, fred perry, raiders nfl jersey, christian louboutin, atlanta hawks jersey, salvatore ferragamo, ray bans, hoodies outlet, charlotte hornets jersey, pacers jersey, ray ban, michael kors, burberry outlet, ralph lauren, nike shoes outlet, versace outlet, coach black friday, michael kors bags, supra shoes, tommy hilfiger, supra shoes, new york knicks jerseys, air max, eyeglass frames, handbags outlet, 49ers nfl jersey, hogan shoes, oakley sungalsses outlet, puma shoes, beats by dr dre, dsquared2, nike free run, air max 2015, air max 90, timberland boots, north face outlet, oklahoma city thunder jerseys, adidas yeezy shoes, birkenstock outlet, timberwolves jersey, michael kors outlet, christian louboutin shoes, prada shoes, dansko shoes, asics, reebok, christian louboutin shoes, pelicans jersey, relojes, ralph lauren polo, adidas, baseball bats, adidas, polo outlet online, michael kors, nike store, wizards jersey, swarovski, longchamp, flat iron, adidas shoes, designer handbags, polo ralph lauren, nike air, jordan shoes, burberry handbags, cleveland cavaliers jersey, oakley vault, beats headphones, nike, coach factory outlet, true religion outlet store, dallas mavericks jersey, adidas, oakley sunglasses outlet, long champ, salomon, burberry outlet online, philipp plein outlet, oakley sungalsses outlet, ecco shoes, michael kors outlet, bills nfl jersey, nike canada, beats by dre, jordan release dates, iphone cases, ferragamo uk, hollister clothing, nike huarache, ray ban, burberry, mcm handbags, iphone case, michael kors outlet, nike, denver nuggets jersey, michael kors handbags, tn pas cher, air huarache, nike air max, nfl jerseys, tommy hilfiger outlet, horloges, los angeles lakers jerseys, oakley sungalsses outlet, skechers shoes outlet, thomas sabo, ray ban, the north face, scarpe hogan, michael kors usa, mlb jerseys, air max shoes, occhiali ray ban, ray ban, roshe run, oakley sunglasses outlet, guciheaven outlet, coach outlet, los angeles clippers jerseys, prada outlet, the north face, jaguars nfl jersey, nike free, replica handbags, asics shoes outlet, ralph lauren outlet online, coach outlet online, michael kors, beats by dre headphones, chicago bulls jerseys, michael kors, tommy hilfiger, vans, ralph lauren factory store, cheap true religion, longchamp outlet, barbour jackets outlet, softball bats, under armour, cheap oakley sunglasses, coach outlet, ralph lauren, ralph lauren, nike, swarovski canada, michael kors outlet, replica watches, air force, cheap jerseys, cheap jerseys, jets nfl jersey, levi's jeans, oakley sungalsses outlet, the north face jackets, hollister, swarovski jewelry, houston rockets jersey, hermes outlet, redskins nfl jersey, ray-ban sunglasses, ralph lauren outlet, north face, moncler jackets, red bottoms, panthers nfl jersey, cheap jerseys, valentino, coachfactory.com/shop, nba jerseys outlet, ralph lauren online shop, trail blazers jersey, roshe run, kate spade outlet, raptors jersey, michael kors australia, texans nfl jersey, huarache, nike mercurial, juicy couture outlet, nike free run, eyeglasses online, ralph lauren, five finger shoes, moncler jackets, coach purses outlet, uhren, air max, rolex montre, chrome hearts outlet, ralph lauren outlet, oakley sunglasses cheap, titans nfl jersey, pandora outlet, hermes birkin, tory burch sandals, rams nfl jersey, coach outlet store, bears nfl jersey, nike, ray ban sunglasses, coach outlet usa, coach outlet, mbt shoes, cheap mlb jerseys, mcm bags, barbour jacket outlet, givenchy antigona, true religion jeans outlet, air max, christian louboutin outlet, eagles nfl jersey, mizuno running shoes, bottega veneta, converse, burberry outlet, ray ban, orlando magic jersey, prada sunglasses, under armour outlet, air jordans, burberry canada, adidas, mizuno running, oakley outlet, warriors jersey, michael kors bags, barbour, swarovski, chi flat iron, versace outlet, mcm backpack, christian louboutin, jordan, polo ralph lauren, nfl jerseys, cheap nfl jerseys, rolex watches, polo ralph, ray ban, pandora jewellery, burberry uk, nike roshe, mcm handbags, mcm backpack outlet, ralph lauren, nike, coach factory outlet online, nike roshe run, salvatore ferragamo

Mythbuster

2010-08-18 00:04:20 [4]

Na kicsit csiszoltam rajta.

Mythbuster

2010-08-17 23:44:32 [3]

Majd igyekszem javítgatni, meg hasonlók

kz009

2010-08-17 23:33:11 [2]

Csak elnézik neked

Mythbuster

2010-08-17 17:08:55 [1]

Bocsánat, a néhány helyen előforduló furcsa fordításért. Két hete fordítom, igyekeztem minél érthetőbb lenni, de néha még én is belegabalyodtam, hogy miről is van szó.

Adatlap

Darkspore

megjelenés:

2011. Április 28.

fejlesztő:

Maxis

kiadó:

EA

Web
Kapcsolódó cheat:
Kapcsolódó videó:

  tovább az adatlaphoz...

Legfrissebb hírek

Legfrissebb letöltések

Mai top játékok

A hónap legnépszerűbb hírei

web4.hu